aleksandra13081971

ŠKOLA I MI

ИНКЛУЗИЈА- Издато у Просветном прегледу

ИНКЛУЗИЈА И

ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ

            Сва деца треба да добију квалитетно образовање у оквиру редовних школа, без обзира на пол, национално, верско и социо – економски статус, способности или здравствено стање.

Зато је од ове године Законом о основама система образовања и васпитања   ( ступио на снагу 11.09.2009. године) уведено да инклузивно образовање буде заступљено у редовној настави, у постојећем образовном систему.

По Члану 6. Закона о основама система образовања и васпитања, свако лице има право на образовање и васпитање, где се подразумева да и лица са сметњама у развоју и са инвалидитетом имају право на образовање и васпитање које уважава њихове образовне и васпитне потребе у редовном систему образовања и васпитања, у редовном систему уз појединачну, односно групну додатну подршку или посебној предшколској групи или школи у складу са овим и посебним законом.

Члан 3. Систем образовања и васпитања мора да се обезбеди за сву децу.

Увођење инклузивног образовања у школе, поставља као потребу запослених у образовно- васпитном систему да се упознају са инклузијом и начином њеног деловања.

Која је дефиниција инклузије?

ИНКЛУЗИЈА је процес решавања и реаговања на разноврсност потреба свих ученика кроз све веће учествовање у учењу, културама и заједницама и све мању искљученост у оквиру образовања и из њега.Он обухвата промене и измене садржаја, приступа, структура и  стратегија, са заједничком визијом која обухвата сву децу одговарајуће старосне доби и са убеђењем да је редовни образовни систем одговоран за образовање све деце.

Која је дефиниција инклузивног образовања?

Инклузивно образовање је:

  • ЉУДСКО ПРАВО
  • КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ
  • ДРУШТВЕНИ РАЗВОЈ

Да би инклузивно образовање добило своје место у образовно-васпитном

систему потребно је обезбедити стратегију и план извођења инклузивног образовања који обухвата:

  1. анализу ситуације и прикупљање података о детету
  2. израду педагошког профила детета
  3. одређивању приоритета у пружању подршке
  4. развијање стратегије подршке, крајњих циљева пружања подршке и детаљног плана активности.

Члан 77. За дете и ученика коме је услед социјалне ускраћености, сметњи у развоју, инвалидитета и других разлога потребна додатна подршка у образовању и васпитању, установа обезбеђује отклањање физичких и комуникацијских препрека и доноси индувидуални образовни план.

За ученика са изузетним способностима, установа доноси индувидуални образовни план…

Циљ индувидуалног образовног плана јесте постизање оптималног укључивања детета и ученика у редован образовно-васпитни рад и његово осамостаљивање у вршњачком колективу.

Да би се инклузивно образовање у школама свеобухватно остварило захтева одговарајућу обуку свих чланова Наставничког већа, ради учествовања у планирању и реализацији инклузивног образовања кроз развијање индувидуалних образовних планова заснованих на педагошком профилу детета и координирању активностима стручног  тима за инклузивно образовање.

Семинар о инклузији и инклузивном образовању  ће бити реализован у догледно време уз рад стручног тима школе који је прошао већ поменуту обуку и у обавези је да допринесе прихватању и развијању концепта инклузивног образовања у својим школама.


Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: